Wednesday, November 5, 2008

And the winner is..



Obama!!!

Efter en meget lang valgkamp, baade fra Obamas men ogsaa McCains side, blev Obama endelig valgt som praesident igaar d. 4. november. Jeg kan huske at Barack Obama kom for at holde tale paa SBCC tilbage i september sidste aar og det var ikke engang starten paa hans valgkampagne, saa det har altsaa taget tid, men nu har det saa ogsaa vist sig at det har betalt sig for ham.
Jeg tror de fleste californiere er vaagnet op med lidt blandede foelelser. De fleste er glade og stolte over, at Obama er blevet valgt som praesident. Jessie fortalte mig imorges, at hun stadig var helt oppe at koere over det, og som hun sagde, saa er hun endelig stolt af at vaere amerikaner. Praesident Bush modtager nok efter de fleste amerikaneres mening titlen som landets vaerste praesident. Jeg kender flere, deribland Jessie, der har vaeret og er flove over at fortaelle at de er amerikanere pga. den politik, der er blevet foert her i landet over de sidste 8 aars tid. Som Jessie altsaa fortalte mig i morges, saa kan hun endelig vaere stolt af sit land.
Og jeg tror, der var mange amerikanere, der var stolte igaar.
Jeg var med min fotojournalistikklasse nede i byen for at tage billeder af de forskellige folk og fester. Vi startede ved republikanernes fest udenfor byen, men det var mest af alt en flok gamle mennesker 60+ (ja, ja, Jette, mor og co. jeg ved godt, hvad I taenker, men 60+ er altsaa gammelt for mig!), for hvem det var ved at gaa op for at Obama ville vinde valget. Det var ikke just den mest livlige fest (baade alder og valgresultat taget i betragtning).
Derefter tog vi til "Women for McCain" festen, men det var lige da Obama var blevet udnaevnt ny praesident, saa da vi ankom gik de fleste i vrede. Det var meningen at vi skulle vaere "fluen paa vaeggen" men alligevel kom flere op til os for at snakke med os. Jeg indboed ikke til samtale, da jeg bestemt ikke deler deres politiske overbevisning, men alligevel kom flere op for at plapre loes om "hvor forfaerdeligt det er at landet nu skal undergaa socialisme de naeste fire aar!" Det var lidt frygteligt at hoere paa. Konservative hjemme i DK er barnemad i forhold til konservative republikanere herovre. Nu ligger jeg selv paa den bloede side af venstrefloejen i DK, saa jeg deler bestemt ikke republikanernes synspunkter, men jeg synes det var lidt interessant, at de i hver anden saetning naevnte hvor forfaerdeligt det staar til med "de der muslimer" i mellemoesten, naar de selv er imod abort/homoseksualitet/ligestilling/immigration. Det alle dem der kom over for at snakke med mig sagde, var ikke spor anderledes end tankegangen i muslimske samfund som heller ikke tillader abort/homoseksualitet/ligestilling etc. og det faar en til at undre sig over, at vi rent faktisk er i 2008 og republikanerne har saa travlt med at nedgoere andre kulturer, naar det er noejagtig samme politik de selv foerer.

Til sidst tog vi til demokraternes fest og det var en helt anden stemning, der herskede der. Folk var afslappede, der var, imodsaetning til republikaernes slipsedrenge, alle lige fra sorte til hvide, til punkere, til hippier, til forretningsmaend etc. Men de var alle utroligt glade. Da Obama holdt sin tale, var der saa stille, at man ville kunne have hoert en knappenaal falde til gulvet. Efter talen forlod folk restauranten og de flestekom ud med taarer i oejnene nogle endda stortudende, men de begyndte alle at feste, danse og give hinanden knus. Amerikanerne har vaeret enormt desperate efter at faa en ny praesident. Landet oplever i oejeblikket sin vaerste krise i nyere tid og vi kan selvfoelgelig ikke vide, hvordan Obama kommer til at haandtaerer alle disse ting, der er lidt af et oprydningsarbejde, men folk tror virkelig paa, at det her bliver en frisk begyndelse.

En af de ting, folk dog har haft meget blandede foelelser om, er forslag 8 eller paa engelsk proposition 8 og jeg tror de fleste er vaagnet op med lidt forskellige tanker her dagen derpaa. Proposition 8 var et forslag, der ville eliminere homoseksuelles ret til at gifte sig i staten Californien. Homoseksuelle par havde allerede faaet denne rettighed i juni, da det blev bestemt, at det var imod grundloven, at fratage folks rettigheder, men der blev derefter lavet et forslag - altsaa forslag 8 - som folk i Californien saa skulle stemme om. Og valget blev: ja til forslag 8. Dette betyder, at homoseksuelle par nu ikke laengere kan gifte sig i Californien. Op til valget har der vaeret en kaempe kampage baade fra ja-folkene og nej-folkene. Der har vaeret skilte med "no on 8" og "yes on 8" over det hele og der er ikke gaaet en dag uden at man har hoert om det. Ja-folkene, der altsaa ville have homoaegteskaber forbudt i Californien, bestaar mest af alt af religioese mennesker, men ogsaa bare folk, der mener at aegteskab er mellem en mand og en kvinde. Dog har de fleste reklameindslag og brochurer der stoettede en fratagelse af denne rettighed, opremst flere bibelske vers og ja-folkene er kommet med flere skraekscenarier. Nej-folkene har haft slogans saasom "No on hate, no on 8" og "Ligestilling til alle"
Jeg ved ikke om det er fordi jeg generalt kun er venner med folk, der deler de samme synspunkter som jeg har, men jeg troede rent faktisk at prop. 8 ikke ville gaa igennem, da de fleste jeg har snakket med, virkelig har villet goere alt for at alle har de samme rettigheder.
Jeg synes personligt det er frygteligt at homoseksuelle nu er blevet frataget denne rettighed. Som nej-folkene siger "hvis de fratager en gruppes rettigheder, hvem bliver saa den naeste gruppe?" Det her er ikke set siden afro-amerikanere og kvinder ikke maatte stemme. Pludselig er der en stor gruppe, specielt en stor gruppe her i det liberale californien, der bliver tilsidesat som "andenrangs borgere".
Desvaerre tror jeg, at der er mange, der ikke forstod hvad ja og nej stod for, da der er mange, der rent faktisk troede at hvis de stemte ja, saa ville forslag 8 ikke gaa igennem, og ikke at ja rent faktisk betoed at homoseksuelle blev frataget retten til aegteskab. Jeg glaeder mig lidt til at se, hvad folk nu finder paa, da prop. 8 virkelig har vaeret et af hovedemnerne her i Californien siden i sommers.

Ellers virker alt idag som det plejer at vaere. Det er smaakoeligt (men sikkert stadig meget varmere end i DK), solen skinner, der er gang i Santa Barbara, men de fleste gaar rundt med et lille smil paa laeberne. De fleste Californiere er enige om, at de har vaeret vidner til noget stort, og de fleste er sikre paa, at fremtiden ser endnu lysere ud.

Katrine Villumsen, live fra Obama-land, Santa Barbara, Californien! :)


No comments: